Canon van de diergeneeskunde

Naar analogie van de Canon van Nederland en de Canon van de geneeskunde in Nederland is nu ook de Canon van de diergeneeskunde verschenen; de veterinaire geschiedenis van Nederland in 50 vensters.

 

De vensters van de canon behandelen de belangrijkste ontwikkelingen, personen, gebeurtenissen en instituten die de diergeneeskunde in Nederland hebben gevormd. Dit prachtig vormgegeven boek is onmisbaar voor dierenartsen, paraveterinairen, landbouwkundigen en biomedici met historische belangstelling.

 

Deze canon wordt uitgegeven door dchg medische communicatie, in samenwerking met het Veterinair Historisch Genootschap (V.H.G.).

De redactie bestaat uit: Babke Aarts, dr. Jan Bernsm prof. dr. Peter Koolmees, prof. dr. Ad Rijnberk en drs. Erik Jan Tjalsma,.

Medeauteurs zijn onder andere: I.M.E. Boor-Van der Putten, P. Zwart, A.W. Kersjes, A. Brand en M. Th. Frankenhuis.

 

Venster: veepest

In de 18e eeuw teisterde de veepest tot driemaal toe de Nederlandse veestapel. De uitgeschreven bidstonden en quarantainemaatregelen hadden weinig effect. Er werden proeven gedaan met entingen.

 

Venster: rabiës

De meest tot de verbeelding sprekende zoönose is waarschijnlijk nog altijd rabiës. De Romeinen hadden al theorieën over de verspreiding van hondsdolheid. In de eerste helft van de 19e eeuw waren er veel rabiësuitbraken in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

 

Venster: studentenleven

De ‘kweekelingen’ van de in 1821 opgerichte Rijks Veeartsenijschool woonden in een internaat dat met straffe hand geleid wordt door een opzichter. Er was weinig gelegenheid voor ontspanning en vertier. In 1865 werd aan de Neude de sociëteit ‘Absyrtus’ opgericht om te voorzien in de behoefte aan gezamenlijke ontspanning en vermaak.

 

U kunt dit boek bestellen voor € 32,50 inclusief btw en verzendkosten (voor bestellingen vanuit het buitenland: € 25,- verzendkosten).

 

132 pagina's/dchg medische communicatie/november 2014