Huidkanker Memo

Etnische Dermatologie

vrijdag 15 januari 2016, 10:05
Etnische Dermatologie

De dermatologie van de gepigmenteerde huid

 

’A dermatological diagnosis is an art, not a science.’

 

Deze stelling geldt eens te meer wanneer we dermatologie bekijken in het licht van de grote variatie in huidtypen. Het begrijpen van een huidziekte bij een gepigmenteerde huid vereist van de clinicus een aantal inzichten die noodzakelijk zijn om de klassieke beschrijving van huidziekten toe te kunnen passen. Voorbeelden hiervan zijn ten eerste het vermogen onderscheid te maken tussen normale en abnormale pigmentaties van de huid. Ten tweede is ook inzicht in de aan- of afwezigheid van het symptoom kleur bij de patiënt van belang om tot een diagnose te kunnen komen. Zo zullen erythemen vaak grijs of paarsig van kleur zijn en zijn bijvoorbeeld schilferingen bij de gepigmenteerde huid veel prominenter dan bij de blanke huid. Daarnaast komen bepaalde typen reacties in de donkere huid vaker voor dan in de blanke of gele huid. In het algemeen neigt de donkere huid vaker tot de volgende pathologische verschijnselen:

  • Pigmentverschuivingen

  • Folliculaire en papuleuze aandoeningen

  • Keloïdale laesies

  • Annulair gerangschikte dermatosen

 

Het is van belang zich te realiseren dat er bij mensen met een gepigmenteerde huid een nauwe relatie is tussen PSYCHE en SOMMA. Mensen met een gekleurde huid vinden hun huid belangrijk als een visitekaartje en kunnen snel gedeprimeerd zijn bij beschadiging van de huid door ziekte of trauma.

 

Ten slotte is het goed zich te realiseren als zorgverlener dat je bij een gekleurde huid: ‘KIJKT met je OGEN maar ZIET met je HERSENEN’.Januari 2015, 118 pagina's.


Auteurs van dit boek zijn:

- dr. F.F.V. Hamerlinck, dermatoloog

- dr. O.O.J. Swinkels, dermatoloog

- drs. Th.A. Steenkamer, huisarts

- drs. I.H. Boersma, dermatoloog

 

Dit boek is nu te bestellen in onze webshop voor € 32,- inclusief btw en verzendkosten (voor bestellingen vanuit het buitenland: € 25,- verzendkosten).